Shtëpia
|      

Shkretëtira e Saharasë dikur e gjelbëruar; papritmas një masë Rëre

Ndryshimi ndodhi 5 mijë vjet më parë, për një deri në dy shekuj.
E Shtune, 6 Prill 2013

                        Facebook    Google    LinkedIn    Twitter    Yahoo
Shkretetira e Saharase ka qene njehere e nje kohe e gjeber

Shkretetira e Saharase ka qene njehere e nje kohe e gjeber

Nuk do ta besonit, por shkretëtira Sahara-së ishte një herë një kohë e gjelbër dhe nje mrekulli e mbushur me liqene, bimësi dhe kafshë. Por pastaj, u kthye në shkretëtirën që ne njohim sot. Hulumtuesit ane studiuar 30.000 vjet të sedimenteve te pluhurit në brigjet e Afrikës dhe thonë se ndryshimi ndodhi 5.000 vjet më parë në Afrikën e Veriut gjatë rrjedhës së një apo dy shekujve, - raporton MIT News.

Para ndryshimit, te cilin LiveScience quan "një nga ndërrimet me dramatike klimatike të planetit," rajoni kishte qenë i gjelbër për rreth 6.000 vjet në atë që është e njohur si Periudha e lagësht Afrikës. "Rezultatet tona tregojnë për ndryshime të mëdha të habitshme rreth pluhurit qe vjen nga Afrika", - thotë një shkencëtar i MIT. "Kjo na jep një bazë për kërkime të metejshme pas në kohë, për të interpretuar sa te medha kane qene  ndryshimet klimatike."

(RevistaShtypi.al)