Shtëpia
|      

Mutacionet gjenetike lidhen për herë të parë me Autizmin.

Keto mutacione besohet te vijne nga ADN-ja e babait të femijes, në veçanti nga baballarët mbi 35 vjeç.
E Enjte, 5 Prill 2012

                        Facebook    Google    LinkedIn    Twitter    Yahoo

 

Autizmi i lidhur me nje mutacion gjenetik

Autizmi i lidhur me nje mutacion gjenetik

Lajme të reja për autizmin: Një numër i mutacioneve gjenetike figurojne të jene lidhura me sëmundjen për herë të parë, njoftuan një numër shkencëtarësh tre botime dje. Detaje sqaruese: Këto mutacione të veçanta janë të super të rralla, dhe janë përgjegjëse për një numër shumë të vogël të rasteve të autizmit. Detaje inkurajuese: Zbulimi i jep shkencëtarëve një terren nga e cila ata te mund të fillojnë në rritje te njohurive të tyre mbi rrënjët biologjike autizmit.

Mutacionet tre gjenet e quajtura CHD8, SNC2A dhe KATNAL2 u gjetën në mesin e fëmijëve me të ashtuquajturat çrregullime të spektrit te autizmi (ASD), sipas një nga një treshe të letrave të botuar në revistën Nature.

Edhe pse ata kanë qene prej nje kohe te gjate te mendimit se gjenetika nuk luante lojë, nuk ka pasur nje marrëveshje se si do të procedohej, ky zbulim e ndryshon këte gje, - raporton New York Times..

Kjo për shkak se mund të nxisë më shumë kërkimin për mutacionet. besohet të jenë më shumë si një mijë të lidhura me autizmin, secili prej tyre tepër i rralle. Por kolektivisht ato mund përbëjnë deri në 20 për qind të të gjitha rasteve te autizmit. Një shkencëtar i cili nuk ishte i përfshire në studim nuk shprehet i gatshem për të quajtur lajmin sensacional "sepse ne e dinim se kjo ishte në ardhje. Kjo është një pikë kthese." Por ai pret që më shumë si 30 mutacione zbulohen në vitin e ardhshëm ose me tej.

Të tjerë të shprehen më me shumë kujdes: "Ne nuk e dimë shkakun e këtyre mutacioneve të rralla, apo edhe nivelet e tyre në popullsinë e përgjithshme. U nuk jam duke thënë se nuk është e vlefshme për ti ndjekur këto zhvillime, por unë jam duke thënë se do të jetë e veshtire, n goditje ne shenje fortë e vështirë.

"Kliko për më shumë në lidhje me specifikat e mutacioneve të zbuluara ri-shtazi, të cilat kanë më shumë gjasa të vijnë nga ADN-ja e babait të femijes, në veçanti nga baballarët më shumë se 35 vjeç.

Me pare (02 Prill 12KM Sali Berisha në aktivitetin e organizuar në Qendrën Rajonale të Autizmit nga Fondacioni Fëmijët Shqiptarë, e cila iu bashkëngjit aktiviteteve ndërgjegjësuese në Ditën Botërore të Ndërgjegjësimit mbi Autizmin tha se, "Ajo çka duhet të theksoj sot, se në këtë sfidë të madhe me të cilën përballet realisht njerëzimi. Mbasi të dhënat janë se po merr karakter epidemik."

(RevistaShtypi.al)