Shtëpia
|      

Ja pse Luanët do t'ju hanin në rast se do ti ndeshnit pas hënës së plotë...

Ata janë veçanërisht të uritur pas hënës së plotë, sepse ata nuk mund të gjuajne gjah në netët e ndritshme
E Premte, 22 Korrik 2011

                        Facebook    Google    LinkedIn    Twitter    Yahoo
Luanet e Afrikes, jane teper te uritur pas nje hene te plote.

Luanet e Afrikes, jane teper te uritur pas nje hene te plote. Ju sugjerojme te evitoni takimet.

Luanët e Afrikës kanë më shumë gjasa për të gjuajtur gjahun netët pa hënë, dhe sidomos në netët pas një hëne te plotë, të ndritshme, - raporton The Telegraph.

Një studim i cili mori ne vezhgim rreth 500 sulme të luanëve mbi fshatarët e Tanzanisë gjatë dy dekadave të fundit, gjeti se një shumicë e madhe ka ndodhur në mes muzgut deri ne oren 10:00 në netët me dritë hëne te zbehte. Luanët në përgjithësi nuk mund të gjuajne në netët e ndritshme, kështu që një hënë e plotë do të thotë se ata janë te fat-fat dhe shume te uritur. 

''Njerëzit fillojnë të jene ne rrezik duke filluar nga ditët 0-4, kur hëna është vetëm një copëz e vogel dhe ngrihet menjëherë pas perëndimit të diellit ", - tha një ekspert në sjelljen e luanit.

Me zmadhimin e hëntës shanset e ekspozimit ndaj nje rreziku për sulme behen relativisht me të vogla

Dhe rreziku verehet ne ato luanë të uritur qe tani mund të operojnë në errësirë ​​për pjesën tjetër të ciklit hënor."- shtoi ai.

Ata gjithashtu ka gjetur se sezonet me shi që shpesh fshehin hënen prej reve mund të rrisin rastet e sulmeve.

(RevistaShtypi.al)