Shtëpia
|      

Guri i vogël mban një zbulim të pashembullt të Artit Grek

E Marte, 21 Nentor 2017

                        Facebook    Google    LinkedIn    Twitter    Yahoo
Guri i Luftes Pylos
Drejtori i shkolle Britanike ne Athine ka pohuar për New York Times se është "një kryevepër e artit në miniaturë". Gruaja që e zbuloi kishte një reagim edhe më të thellë. "Duke parë imazhin për herë të parë ishte një përvojë shumë emocionuese",- thotë Shari Stocker në një njoftim për shtyp. "Disa edhe u perloten". Stocker dhe bashkëshorti i saj, Jack Davis, të dy arkeologë, zbuluan Agaten Combat Pylos në varrin e Warrior Griffin, ne nje zbulim të vitit 2015 pranë qytetit të lashtë Pylos në Greqi. Në fillim mendonin se objekti i mbuluar me gëlqereje, - i cili  International Business Times ishte gjetur pranë krahut të djathtë të skeletit të luftëtarit Griffin, të varrosur rreth vitit 1450 para Krishtit, ishte një sferë e thjeshtë. Por as që nuk e mendonin se çfarë mund të fshihej tek ajo. Pas më shumë se një vit punë për të hequr gëlqeren ata kane zbuluar atë që Davis tani thotë se është "një zbulim spektakolar".

Aksi i Combat Pylos është një gur i gdhendur, një gur i çmuar i gdhendur që mund të vuloset në argjilë ose në dyll. Gdhendja e tij përshkruan një luftëtar që ther një tjetër luftëtar në qafë me një shpatë, ndërsa një luftëtar i tretë qëndron duke vdekur në këmbët e tij. Davis dhe Stocker thonë se kjo është një nga veprat më të bukura të artit prehistorik grek të zbuluar dhe artit më të mirë giptë nga Epoka e Bronzit ne brigjet e Egjet, te parë ndonjëherë. Aftësia e treguar në paraqitjen e formës njerëzore nuk do të shihej përsëri në Greqi për një mijë vjet të tjera. Edhe më mbresëlënëse: Aksi i Combat Pylos është vetëm 1.4 inç. Disa nga detajet janë "pak të pakuptueshme" dhe kërkojnë një xham zmadhues të vlerësojë pamjen dhe për epokën qe flasim nuk ka patur ende xhama zmadhues në atë zonë. Stocker dhe Davis thonë se gurët e Griffin Warrior kanë implikimd për atë që mendojme se dime për kulturën dhe artin grek, si dhe për veprat e Homerit.

(RevistaShtypi.al)